Röportaj: Manolo Valdés

valdesrop

“Bu kadar ısrarcı olmamın basit bir sebebi var – bir resmi ilk yaptığım zaman hissetiğim şey başarısızlık. Böyle bir başarısızlık öyküsü ile karşı karşıya kaldığı zaman ressamın yapacağı iki şey var: Ya ısrar eder, ya da vaz geçer. Ben ısrarcı olanlardanım.”

Çağdaş sanatın yaşayan ustalarından Manolo Valdés, 1980′lerden günümüze uzanan çalışmalarıyla 8 Mayıs – 21 Temmuz 2013 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde. Valdés ile kamusal alanda heykel, Las Meninas ve bir eseri bitirdiğinde hissettiği başarısızlık duygusunu konuştuk…

Manolo Valdés, kurucuları arasında yer aldığı ve pop sanatın İspanya’daki öncüsü olan Equipo Crónica’nın 1981 yılında dağılmasının ardından kariyerine yalnız devam etti. Geçmişin başyapıtlarından yola çıkan, tarihsel izler, renk tonları ve dokulardan oluşan sonsuz bir görsel zenginlik sunan ve sanat tarihinden referanslarla hareket eden sanatçının yapıtları, Velázquez’den Zurbarán’a, Matisse’ten Picasso ve Lichtenstein’a izler taşıyor. Resmi, özgün bağlamından çıkartıp pop bir anlayışla yeniden yorumlayan sanatçının konuları özellikle figür, nesne ve serilerden oluşuyor.

Manolo Valdés: Resimler ve Heykeller 21 Temmuz’a kadar Pera Müzesi’nde.