O Saçla Güzel Gözüküyorsun!

ruj
O Saçla Güzel Gözüküyorsun! (2013). Cam, kumaş, mercek, balmumu, saç, ayna, çikolata, deri ve pleksiglas. Değişken boyutlarda.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü! Bu nedenle, 20 Nisan’a kadar devam eden Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı sergisi kapsamında enstalasyonu Pera Müzesi’nde sergilenen Åsa Jungnelius’un işlerine odaklanmanın uygun olacağını düşündük. Sanatçı cam işleri üzerinden toplumun cinsiyet, kimlik ve tüketici politikalarını sorguluyor. Aşağıda Jungnelius ile yaptığımız söyleşiyi izleyebilir, Pera Müzesi’nde eğlenceli olduğu kadar düşündürücü O Saçla Güzel Gözüküyorsun! (2013) enstalasyonunu görebilirsiniz.

Åsa Jungnelius 1975’te doğdu. Stockholm Sanat Okulu’nda ve Seattle, ABD’de Pilchuk Cam Okulu’nda eğitim gördü. İsveç’in “Kristal Krallığı” (Glasriket) Boda’da çalışmaktadır. Gerek çeşitli kaplar gerekse de daha sık rastlanan temalı heykeller ve sergiler biçiminde olsun,  Jungnelius’un eserleri genellikle büyüleyici ve duyusal bir ışıma yaymakta, dikkat çekmekte, zevk vermekte ve bağlantı sağlamaktadır. Eserleri, toplumdaki olgu ve yaklaşımların, kritik bir şekilde sorgulanabileceği bir ortam yaratır.

Ele aldığı motifler arasında ruj, parfüm şişeleri ve ayakkabılar olabilir. Tüketici toplumu estetiği üzerine odaklanan ve sonuçlar çıkaran sanatçı için nesnelerin boyutlarını değiştirmek ve bunları bir kaideye yerleştirmek, estetiği ayarlamanın bir yoludur. Sıklıkla, nesneleri, feminist bir cinsel politika bağlamında yerleştirir. Bu şekilde politize edilmiş eserleri, cinsiyet, tüketim, kimlik, tat, estetik ve güç konularında sorular sorar. Nesnenin sembolik değeri ve onun giydirildiği malzemeden artistik bir dil yaratmıştır.

Camı, cinsel çağrışımlar yaratacak şekilde, zincir, deri ve kürk gibi malzemelerle bir araya getirerek bilinen nesnedeki duygu çelişkisini gösterir ve farklı bir açıdan bakarak cinsel klişeleri sorgular. En çok tanınan heykellerinden birisi, kültürel endişe ve erkeksi bir cinselleştirme olmaksızın tasarlanmış nötr bir vajina olan Snippan’dır.

Sanatçı, geleneksel Kosta Boda cam fabrikalarında çalışarak cama şekil vermiş; çalışmaları, cam sanatını bir tartışma konusu haline getirmiştir.

Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı sergisi 20 Nisan’a kadar Pera Müzesi’nde.