JonOne

jonone

JonOne_portrait_couleur_2013_24lr

“Bir seferinde Harlem’de arkadaşlarla bir duvar resmi yaptım ve resmini yaptığımız karakterin teni açık renkliydi, teninin rengini daha koyu bir tonda yapmaya zorlandığımı ve rengin bu kadar önemli bir mesele olmasını tuhaf bulduğumu hatırlıyorum çünkü Harlem’deyim, o noktada ırkçılığı hissettim ve o sırada bunun Amerika’da yaşamanın gerçekliği olduğunu sanıyorum.”

New York’un Harlem mahallesinde doğup büyümüş JonOne, sanatçı arkadaşı ve yakın dostu olan Bando’dan aldığı bir davet üzerine 1987’de taşındığı Paris’te yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor.

JonOne graffiti dünyasına ilk adımlarını 17 yaşında, çocukluk arkadaşı Beyaz Adam’la, mahallesindeki duvarlara ve trenlere adı Jon’ı 156 rakamları ile birlikte tag’leyerek attı. 1984’te New York’ta 156 All Starz adlı graffiti grubunu kurdu. New York’un yeraltı trenlerine izini bırakan JonOne, şehrin hareketi, rengi ve enerjisinden etkilenen soyut işler yaratarak, kısa bir süre içinde eşsiz tarzıyla ünlendi. O dönemde, graffiti yazarlarının çoğu daha figüratif tarzda çalıştığı için, tarzıyla diğerlerinden ayırıyordu.

Ona göre graffiti, “ifade özgürlüğüdür, demokratik bir sanat biçimi ve sağlıklı çevrenin bir işaretidir çünkü gittikçe daha fazla insan şehirlerde yaşamaya başladıkça kendilerini ifade etmeye ihtiyaç duyuyorlar, graffiti şehir ortamında buna imkân veriyor.”

1985 yılında New York’taki Rick Librizzi Gallery ilk kez JonOne’ın işlerinden birini sergiledi. Paris’e taşınmasının ardından 1990’da Cornette de Saint Cyr’e tanıştırıldı ve bunun sonucunda, -Hôpital Bretonneau’daki bir işgal evi olan- efsanevi “Hôpital Ephémère”e çalışmaya davet edildi. Orada, Sharp, Ash, Jayone, Skki ve A-One gibi başka sanatçılarla tanıştı ve yakın arkadaş oldu, tuval işleri ve Berlin’deki Gallery 45 Gleditsch’teki bir sergisi ve Paris’teki Chapon sokağındaki Graffiti Paris sergisi gibi sergilerle Parisli sanat çevrelerinde isim yaptı. JonOne o zamandan beri, dünyanın her yerinde geniş bir kişisel ve grup sergileri dizisinde işlerini sergiliyor.

Sanatçı, sanatını “graffitinin soyut bir ifadesi” olarak görüyor: “Sanatım patlamaya hazırdır, kendi dünyamın gerçekliğini soyut bir biçimde ifade eder, tarzı serbesttir, renk, biçim, enerji ve uyumun serbest tarzda bileşimidir. İşimin uzun bir tarihi var ve her zaman evrilir, asla aynı kalmaz.

JonOne, müzede çalışırken.

JonOne, 2014. Duvarların Dili: Graffiti / Sokak Sanatı.

Duvarların Dili: Graffiti / Sokak Sanatı sergisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın