Koleksiyonumuzda Yeni Bir Eser!

kahve-molasi-sergisi-yeni-eser

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu yeni eserlerle zenginleşiyor. Koleksiyonumuza katılan yeni eser, Kahve Molası sergisinde ziyaretçilerle buluşuyor. Soğudan (kahve soğutucusu) olarak bilinen ve kavrulmuş kahve çekirdeklerini soğutmak için kullanılan bu obje, koleksiyonumuzda bu türün ilk temsilcisi.

kahve-molasi-sergisi-yeni-eser

SOĞUDAN (KAHVE SOĞUTUCUSU), 20. YÜZYIL. UZUNLUK: 25.4 CM. EN: 16.7 CM. YÜKSEKLİK: 4 CM.
SUNA VE İNAN KIRAÇ VAKFI KÜTAHYA ÇİNİ VE SERAMİKLERİ KOLEKSİYONU ENV. NO: 554.

Koleksiyon danışmanımız Doç. Dr. Sevinç Gök’ün değerlendirmesine göre 20. yüzyıla tarihlenen bu soğudan, beyaz hamurlu seramik üstüne kahverengimsi kırmızı, lacivert, firuze, yeşil, mor ve siyah bezemelerle süslenmiş.

Dairesel bir forma sahip olan kahve soğutucusunun ağız kısmı dikdörtgen bir formla sona eriyor ve üstü dilimli bir parça ile kapatılmış. Dairenin geniş kısmında ise küçük bir tutamak bulunuyor.

Soğudanın iç yüzeyinde ise uzun, yapraklı dallar üzerinde bulunan biri büyük biri ise daha küçük olan lale motifleri görülüyor. Laleleri çevreler şekilde bahar dalları, ağız kısmının üstündeki parçada ise büyük bir Çin bulutu motifi resmedilmiş.  Soğudanın yan yüzünde de altlı üstlü resmedilen yarım mine çiçeklerinin arasına daha küçük Çin bulutları yerleştirilmiş.

Bu esere benzeyen ve 18. yüzyıl sonu – 19. yüzyıl başlarına tarihlenen bir örnek de, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Çinili Köşk Müzesi’nde bulunuyor. Soğudanların Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine tarihlenen birçok ahşap örneğini görmek de mümkün.