Mostar’ın 9 Sorununa 9 GIF

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle yeni bir yazı dizisine başlıyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz. Zaman, mekan fark etmeksizin üreteni buluyor; üretileni sunarak başkalarına ilham vermesini arzuluyoruz.” diye açıklayan N’olmuş ekibi, Pera Müzesi Blog için hazırladıkları bu ilk yazılarında “Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar” sergisindeki “Kentsel Hayali Mostar 2014″ eserlerini inceliyor.

Köprüsüyle tanıdığımız şehir Mostar’da 1985 yılında doğan Mela Žuljević çağdaş Bosna-Hersek sanatının başarılı temsilcilerinden. “Abart” sanat topluluğunun kurucularından olan ürün tasarımcısı Mela çokça grafik işlere imza atıyor. Bizim ilgimizi çeken işi 2014 yılında yüksek lisans final projesi olarak hazırladığı “Urban Imaginary Mostar 2014” (Kentsel Hayali Mostar 2014) oldu. Sanatçı bu seride kent siyaseti çerçevesinde aşırı yapılaşmadan çevre kirliliğine, global kültürün olumsuz etkilerine 9 farklı konuya 9 GIF’le dikkat çekiyor.

Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi‘nde eğitim alan Mela Žuljević, Bosna-Hersek’in tarihine ve sosyal konulara ilişkin işler ortaya koyan tek sanatçı değil. Onun gibi yaklaşık 2.500 öğrenci bu başarılı akademide yetişirken içlerinden bir kısmı uluslararası sanat dünyasında kendini gösteren işlere imza atmış. Şimdi bu akademinin lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunlarının resim, heykel, baskı, grafik ve ürün tasarımı gibi çeşitli mecralarda ürettikleri işleri Pera Müzesi‘nde.

80 civarında sanatçının 120 çalışmasını görebildiğiniz “Günümüz İmgeleri: Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi’nden Yapıtlar” sergisi 4 Eylül’de kapılarını açtı. Endişelenmeyin, Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nden Prof. Aida Abadžić Hodžić’in küratörlüğünde düzenlenen sergi 1 Kasım’a kadar da orada olacak!

“Günümüz İmgeleri” sergisini Pera Müzesi‘nde Salı’dan Cumartesi’ye 10:00-19:00, Pazar günleri 12:00-18:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.