Video Sanatı Üzerine: Işıl Eğrikavuk

'Dönüşüm Muhteşem Olacak', Işıl Eğrikavuk, 2012.

‘Dönüşüm Muhteşem Olacak’, Işıl Eğrikavuk, 2012.

Pera Müzesi, Pera Film ve Video etkinlikleri kapsamında yeni bir konuşma dizisi sunuyor: Video Sanatı Üzerine Konuşmalar. Dizinin ilk etkinliği 25 Şubat Çarşamba günü sanatçı Işıl Eğrikavuk ile gerçekleştirildi.

Sanatçı konuşmaları ve güncel temalar üzerine tartışmaları birleştiren Video Sanatı Üzerine Konuşmalar serisi ayda bir kez, video ile çalışan sanatçı, küratör ve araştırmacıları bir araya getirerek ortak bir platform oluşturmayı amaçlıyor.

Işıl Eğrikavuk’un Leyla Alaton’un moderatörlüğünde yaptığı konuşma, sanatçının 2006′dan bugüne uzanan video üretimine ve üzerinde çalıştığı ‘Oryantal’ projesine odaklandı. Kadın bedeninin kamusal alanda denetlenmesi ve bir ters strateji olarak oryantal dansı tema olarak alan bu proje, kadın meselesi üzerine bir tartışma açmayı hedefliyor. Konuşmayı kaçıranlar burada izleyebilirler.

Işıl Eğrikavuk Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı’ndan mezun oldu ve The School of The Art Institute Chicago’da görsel sanatlar masterını tamamladı. 2008′den beri İstanbul’da yaşayan Eğrikavuk, Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi Üniversitesi’nde çağdaş sanat ve medya alanlarında ders verdi. Halen Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Işıl Eğrikavuk aynı zamanda Radikal gazetesinde yayımlanan Güncel Sanat Kafası adlı köşenin yaratıcısıdır. Işıl Eğrikavuk, 2012 yılında Türkiye’nin ilk güncel sanat ödülü olan Full Art Prize’ı kazanmış ve aynı yıl SPOT Üretim Fonu’nun desteklediği ilk sanatçı olmuştur. Sanatçı yerel ve uluslararası pek çok sergi ve bienale katılmış, işleri güncel sanatla ilgili dergi, kitap ve akademik çalışmalarda yer almıştır. Eğrikavuk 2010 yılında çalışmalarını topladığı Aynı Çatı Altında adlı bir kitap yayımlamıştır. Katıldığı sergiler ve performanslarının bazıları: Karanlık Kütüphane, Rampa Galeri, Solo Sergi (2014), Ters Köşe, Solo Sergi, Egeran Galeri, Istanbul (2013), 11. Sharjah Bienali, Sharjah (2013), Dönüşüm Muhteşem Olacak , Salt Istanbul (2012), Home Istanbul, Sao Paolo, Brezilya (2012), ISEA-10, Ruhr, Almanya (2010), 11th Istanbul Bienali (2009), Endgame, Seul, Güney Kore (2009), The Interview, St. Louis, ABD (2008).