Pera Müzesi Vikipedi İş Birliğiyle
Yeni Yazarlar Arıyor!

1_02 blog

1_02 blogPera Müzesi, uluslararası alanda internetin en kapsamlı web ansiklopedisi Vikipedi iş birliğiyle yeni bir dijital projeyi hayata geçiriyor. Vikipedi’nin Türkiye’de ilk defa, Pera Müzesi iş birliğiyle gerçekleştireceği GLAM projesi kapsamında tüm katılımcılar, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar koleksiyon sergisindeki eserler hakkında içerikler hazırlayacak. Yerel bir Vikipedi oluşumu olan Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) ve Pera Müzesi iş birliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında eserlere Vikipedi üzerinden en geniş katkıda bulunan beş yazar Pera Müzesi tarafından ödüllendirilecek.

Pera Müzesi ve WMTR iş birliğiyle Türkiye’de gerçekleştirilen ilk ortak dijital proje olan “VikiPera”, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar koleksiyon sergisinde yer alan eserler hakkında kaliteli ve seçkin içerik oluşturulmasına dayanıyor. “VikiPera” Türkiye’deki Vikipedi yazarlarının Pera Müzesi’nde yer alan eserler hakkında oluşturacakları içerikler ile dijital bir sanat projesine katkıda bulunmalarını hedefliyor. Pera Müzesi’nin, yazarları müzede sergilenen eserler hakkında seçkin içerik hazırlamaları için yarışmaya çağırdığı proje, Metropolitan Müzesi, British Museum ile MoMA gibi müzelerle de gerçekleştiriliyor.

Yarışmaya Katılmak için Ne Yapmak Gerek?

Yarışmaya katılmak için Vikipedi’ye üye olmak yeterli. Ardından projenin sayfası üzerinden belirlenen eserler hakkında içerik oluşturulabilecek. Pera Müzesi, 15 Ağustos tarihine dek Vikipedi kriterlerine göre, “iyi yazılmış, kapsamlı, doğru, tarafsız ve kalıcı” içerikleriyle yarışmaya dâhil olan herkese proje sonunda küçük hediyeler verecek. İçeriklere en geniş katkıda bulunan ilk 5 kullanıcıya ise 1 Yıllık Pera Müzesi Dostluk Kartı, Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar sergi kataloğu, Düşlerin Kenti İstanbul sergi kataloğu, Kahve MolasıElgar Türkiye’de ve Yusuf Agah Efendi 18. yy Londrası’nda İlk Türk Büyükelçi yayınları hediye edilecek.

“VikiPera” projesi tamamlandığında Pera Müzesi’nde sergilenen Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar’da yer alan eserlerin Vikipedi içeriğine karekod aracılığıyla sergi galerisinden de erişim sağlanacak. Ziyaretçiler, eserlerin künyesine eklenecek karekodu telefonlarından okutarak doğrudan Vikipedi sayfasında bulunan içeriğe yönlendirilecek. Böylece eserler ile ilgili en doğru ve tarafsız bilgiye müze ziyareti sırasında da ulaşılabilecek. Yarışma sonuçlandıktan sonra projenin lansmanı Ağustos sonunda yapılacak.

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye’nin, Türkiye’deki ilk GLAM ve VikiKarekod projesi olan “VikiPera” projesi, WMTR’nin galeriler, kütüphaneler, arşiv ve müzeler ile yürüttüğü GLAM-WIKI projeleri kapsamında yer alıyor.

VikiPera Projesine Katılmak için Son Tarih: 15 Ağustos!