LOUIS KAHN’A YENİ/DEN BAKIŞ
Cemal Emden’in Fotoğrafları – Çizimler ve Resimler

USA. Chicago. American architect Louis KAHN in his office. 1956 .

“Kimse onun kadar çok ışık bağışlamadı. Bu fiziksel ışık, onun zihin canlılığının tüm kanallarından ve imgelem etkinliğinden kaynaklanıyordu.”
Vincent Scully

USA. Chicago. American architect Louis KAHN in his office. 1956 .Louis I. Kahn, ismi 20. yüzyıl dünya mimarlığının önemli aktörleriyle birlikte anılan, ancak üretimi ve söylemini kategorize etmesi görece zor bir mimar, düşünür, sanatçı, bir “mimarlık gurusu”. Amerika’da 1950’ler ile 1970’ler arasında sürdürdüğü, görece ‘geç parlayan erken yaşta biten’ mimarlık kariyeri, ardında yoğun ve etkili bir miras bırakır. Mimari yapıtlarında, kendine özgü deyişlerinde ve resimlerinde, amansız biçimde başlangıçların, ebedi gerçeklerin, ölçülebilen ve ölçülemeyen değerlerin, yani kendi sözleriyle ışık ve sessizliğin izlerini sürer. Mimarlık ürünleri kadar karakalem ve suluboya ağırlıklı resim ve eskizleri de kaydadeğer bir bütün oluşturur. Pensilvanya Üniversitesi Güzel Sanatlar Okulu’nun efsanevi yüksek lisans stüdyosunda birçok öğrenci yetiştirir. Bunlar arasında Türkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi’nin ilk öğretim kadrosundan birçok isim de vardır.

hindistan

Mimar ve fotoğrafçı Cemal Emden, Kahn’ın tüm yaşamını geçirdiği, çalıştığı ve eğitmenlik yaptığı Pensilvanya’dan Dakka ve Ahmedabad’a önemli yapı ve yerleşkeleri, Kahn yapılarına yeniden ve yeni bir gözle bakmak için fotoğrafladı. Sergi, Kahn’ın yapılarına “ışıkla tektonik”, “yeri kurmak”, “programı yoğurmak” temaları çerçevesinde yeniden bakan fotoğrafları merkezine alıyor. Öğrencisi olmuş ODTÜ kökenli mimar-eğitimcilerin Kahn ile öznel deneyim ve düşüncelerini paylaştıkları kısa filmler; karakalem ve renkli eskiz ve resimleri; yazdığı veya üzerine yazılan kitaplardan bir seçki, onun çok boyutlu kişiliğini Türkiye’deki ilk Louis I. Kahn sergisi için çerçevelemeyi deniyor.

Louis Kahn’a Yeni/den Bakış: Cemal Emden’in Fotoğrafları – Çizimler ve Resimler” sergimiz 4 Mart’a kadar devam ediyor!