Çarpıcı ve Özgün: Mario Prassinos

mario prassinos 2

mario prassinos

Pera Müzesi, 25 Mayıs – 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında “Mario Prassinos, Bir Sanatçının İzinde: İstanbul-Paris-İstanbul” adlı bir sergi düzenliyor. Mario Prassinos sergisi, İstanbul’da Rum, sanatçı bir ailede dünyaya gelen Mario Prassinos’un Paris’te 20. yüzyıl avangartları arasında başlayan sanatsal kariyerini konu alıyor. Sanatçının İstanbul’un Pera semtinde başlayan hayat hikayesini paylaşıyoruz!

1916’da İstanbul Pera’da Rum-İtalyan ve sanatla iç içe bir ailede dünyaya gelen Mario Prassinos, 6 yaşında ailesiyle Fransa, Nanterre’e yerleşir. Gençlik yıllarında Avrupa’da sürrealizm etkilidir. Akademik bir sanat eğitimi almamış olmasına rağmen sürrealizme uygun olarak düşlerine biçim vermeyi resimle sürdürür.

1945 sonrası kolektif çalışmalara yönelen Prassinos 1940-50’lerde kitap illüstrasyonları ile tiyatrolar için dekor ve kostüm çalışmaları gerçekleştirir. 1950-60’larda güney Fransa ve Spetses adasında doğayla iç içe daha bireysel deneyimler kazanır. 70 ve 80’ler “Türk Peyzajları” ve “Ağaçlar” serisine yoğunlaştığı yıllardır. 1985’te hayata veda ettiğinde 69 yaşındadır; yüz otuz kişisel sergiyi geride bırakmış, farklı tür ve tekniklerde hayli çarpıcı ve güçlü eserlere imza atmış özgün ve güçlü bir sanatçıdır.

mario prassinos 2Yapıtlarında rüyaları, doğayı ve anılardan süzülen imgeleri ilişkilendiren Prassinos’un sanatsal çizgisi belleğinin izinde şekillenmiştir. Resim, incelikler içeren bir oyun ve bir anlama aracıdır onun için ve sanatçının güçlü imgelerle örülü özgün hikâyesini sunar izleyiciye. Bazen bir tepenin etekleri kaligrafik bir görünümle mürekkep olup damlar tuvale, bazen de suretler düğümlenir dokumalarında; yaşamın en çıplak izahıdır eşsiz siyah-beyaz ağaçları.

Mario Prassinos bu sergiyle doğumunun 100. yılında hikâyenin başladığı İstanbul’a ve doğduğu semt Pera’ya, belleğinde götürdüklerini paylaşmak üzere geri dönüyor.
Mario Prassinos, Bir Sanatçının İzinde: İstanbul-Paris-İstanbul” sergisi 14 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Yorumlar 1

1. Firat Sahin