Genç Yönetmenlerin Gözünden
Savaşın İzleri

Pera Film’in yeni sezonu Bosna-Hersek Sineması’ndan bir seçkiyle başlıyor.
Şimdi Saraybosna! programındaki filmleri ve yönetmenlerini size tanıtmak istedik.

Arsen Anton Ostojić  –  “Halime’nin Yolu”

Arsen Anton Ostojić Şimdi Saraybosna! programına “Halime’nin Yolu” filmiyle katılıyor. 1965 doğumlu Ostojić Zagreb’teki Dramatik Sanatlar Akademisi ve New York Üniversitesi’nde okudu. Uzun metrajlı ilk filmi Split’te Harika Bir Gece’yi 2004 yılında çekti: Bu film birçok ödül aldı ve 2004 yılında Avrupa Film Akademisi’nin Keşif – Fassbinder Ödülü’ne aday gösterildi.

İkinci uzun metrajlı filmi “Hiç Kimsenin Oğlu”ndan sonra çektiği son filmi “Halime’nin Yolu” Bosna Savaşı’nda ölmüş ve çok sayıdaki toplu mezarlardan birinde gömülü oğlunun kemiklerini teşhis etmeye çalışan, fakat bunu başaramayan iyi kalpli bir kadın olan Halime’nin trajik fakat ilham verici hikâyesini anlatıyor.

Ostojić, New York ve Avusturya, Salzburg’daki birçok yerde ders verdikten sonra şu an Zagreb’deki Dramatik Sanatlar Akademisi’nde film yapımcılığı dersleri vermektedir.

“Halime’nin Yolu”nu Pera Film’in Şimdi Saraybosna! Programı kapsamında 16 Eylül Çarşamba 19.00’da ve 3 Ekim Cumartesi 15.00’da Pera Müzesi’nde izlenebilir.

Vladimir Tomić – Flotel Europa

1980 yılında, Bosna-Hersek, Saraybosna’da doğan Vladimir Tomić, 2009 yılında Danimarka Kraliyeti Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Kopenhag’da yaşayan ve çalışan yönetmenin işlerinin merkezinde genelde toplumun değişen yapısının yol açtığı evrensel ve insani gerilimler yer alıyor.

Flotel Europa, Kızıl Haç’ın  1992 yılında mevcut mülteci kamplarının tamamen dolu olması sebebiyle Kopenhag kanallarına getirdiği devasa bir gemi. İltica başvurularının karara bağlanmasını bekleyen bin kadar mülteci arasında annesi ve ağabeyi ile Saraybosna’dan kaçan 12 yaşındaki Vladmir de vardır.

Yönetmen Vladimir Tomić, bizi yirmi yıl sonra, savaşın yansımalarıyla ve bir ergenin geçirdiği diğer çetin sınavlarla dolu bu gemide geçen bir büyüme yolculuğuna götürüyor. Bu olgunlaşma hikayesi, Flotel’in “uzam-zamanının vakumunu” paylaşan mülteciler tarafından çekilen kişisel VHS arşivi malzemeleriyle yan yana getiriliyor.

Yönetmenin TRILOGY (2004), ECHO (2005), THE VALLEY OF SHADOWS (2006) ve MY LOST GENERATION (2009)  gibi filmleri güncel sanatla deneysel belgesel sinema arasında duruyor.

Ahmed Imamović – Belvedere
1971 Saraybosna doğumlu Ahmed Imamović, Saraybosna Gösteri Sanatları Akademisi’nde yönetmenlik okudu; belgesel ve reklam filmlerinde kameraman, yönetmen yardımcısı ve senarist olarak çalıştı. İlk uzun metrajlı filmi “Batıya Hücum” New York’ta gerçekleşen 2006 yılı New York Bosna-Hersek Film Festivali’nde En İyi Film dalında Seyirci Ödülü’nü aldı.

Yönetmenin ikinci uzun metrajlı filmi olan Belvedere’de Bosna-Hersek’teki etnik temizlikten on beş yıl sonra savaşın trajedisini unutma arzusunu duyan bir dul çevresindekilerin aksine, gününün çoğunu geniş ailesinin bakım işlerinin acı tatlı rutini içinde geçirmektedir ve oğlu ve kocasının kemiklerini aramaktadır.

Sıkıntılı savaş sonrası zamanın duygusal anlamda zengin bir portresini sunan yönetmen Ahmed  Imamović’in filmi sabrın, inancın, sevginin ve her şeyin ötesinde affetmenin alışılmadık bir imgesini çiziyor.

Şimdi Saraybosna! programı 3 Ekim’e kadar Pera Film’de!
Gösterim saatleri hakkında detaylı bilgi için: http://peramuzesi.org.tr/Film