Pera Eğitim’de Gazeteciliğin Keşfi

Osman Hamdi Bey’in yeğeni Tevfik, 1899

Pera Eğitim, liselere yönelik olarak, gazeteciliği ele alan bir atölye düzenliyor. İlki Saint Michel Lisesi öğrencileriyle gerçekleştirilen “Gazeteciliği Keşfet” atölyesinde öğrenciler  “Dreyfus Davası”ndan ve Emile Zola ile Osman Hamdi Bey’in –usta ressamın konuyla nasıl bir bağlantısı olduğuna birazdan değineceğiz-  bu konuya yaklaşımından esinlenerek haber, magazin ve sanat gazetesi tasarlıyor. Yaratıcılık, bilgi, magazin, habercilik, estetik, sanat ve görsellik gibi kavramların tartışıldığı atölyede öğrenciler kendilerini ifade etme konusunda farklı teknikler öğreniyor. Atölyeden keyifli fotoğrafları sizlerle paylaşmadan önce, bu etkinlikte ilham aldığımız “Dreyfus Davası”nın hikayesinden biraz bahsedelim.

Zola’nın Sözcüklerinden
Osman Hamdi’nin Fırçasına
“Dreyfus Davası”

1894’te Fransa’da büyük hukuki davalara yol açan ve antisemitizm tartışmalarını alevlendiren meşhur “Dreyfus Davası”, Yahudi asıllı Fransız Yüzbaşı Alfred Dreyfus’un casusluk ve vatan hainliğiyle suçlanmasıyla başlıyor. Paris’teki Alman Ataşesi’nin çöp kutusunda bulunan ve Dreyfus’un el yazısıyla yazıldığı iddia edilen birtakım belgelerin ihbar edilmesiyle başlayan süreç Yüzbaşı Dreyfus’un kendini ateşli ve daha sonra dünya çapında duyulacak olan bir tartışmanın ortasında bulmasına sebep oluyor. Her ne kadar bilirkişiler el yazısının Dreyfus’a ait olmadığını söyleseler de casuslukla suçlanmaktan kurtulamayan Dreyfus önce halkın karşısında apoletleri sökülerek aşağılanıyor, daha sonra da mahkûm edilerek Şeytan Adası’na sürgüne gönderiliyor.

Dreyfus’un haksız yere sürgüne gönderilmesine sessiz kalmayı reddeden Fransız aydınlarından yazar Emile Zola çok geçmeden, “L’Aurore” gazetesinde Fransız Başkan Felix Faure’a hitaben 4500 kelimelik “Suçluyorum!” (J’accuse) başlıklı geniş yankı uyandıracak bir açık mektup yayınlıyor. Dava hakkında her türlü detayı bir araya getirdiği bu mektup sayesinde Emile Zola davanın ve Dreyfus’un dünya çapında ses getirmesini sağlıyor.

L'Aurore'nin Émile Zola'nın Fransa Başkanı Félix Faure'a yazdığı “Suçluyorum!

L’Aurore’nin Émile Zola’nın Fransa Başkanı Félix Faure’a yazdığı “Suçluyorum!” başlıklı açık mektubunu içeren 13 Ocak 1898 tarihli baş sayfası

Daha birçok açıdan uzun uzun ele alınabilecek davanın uluslararası yansımalarından birini de Pera Müzesi’nin “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” koleksiyon sergisinde sergilenen ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi’nin ressamı Osman Hamdi Bey’in daha az bilinen başka bir tablosunda görüyoruz.

Osman Hamdi Bey’in yeğeni Tevfik, 1899

Resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi farklı alanlarında, tek bir ömre zor sığdırılabilecek zenginlikte katkılar yapmış olan Osman Hamdi Bey, Fransa’da büyük tartışmalara yol açan ve Emile Zola’ya “Suçluyorum” makalesini yazdıran “Dreyfus Davası”na, yeğenini resmettiği bir tablosunda yer veriyor. Osman Hamdi Bey, 1899 tarihli yağlı boya eserinde Zola’nın haykırışından etkilenerek davayı yakından takip eden kuzeni Tevfik Bey’i, büyük bir ciddiyetle Emile Zola’nın makalesini okurken resmediyor.

Öğrencilik hayatının geçtiği Fransa’da büyük etki uyandıran bu olaya kayıtsız kalamayan Osman Hamdi Bey, esere “Sevgili Dreyfusçu kuzene keza Dreyfusçu Osman Hamdi’den” olarak imzasını atıyor.

Osman Hamdi Bey’in bu eserinde adı geçen ve adaletsizliğin dünya çapında bir sembolü haline gelmiş olan meşhur bir davadan ve ona konu olan Alfred Dreyfus’tan ilham alarak düzenlediğimiz “Gazeteciliği Keşfet” atölyesinden keyifli fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Gençlere yönelik başka atölyeler de düzenliyoruz! Lise öğrencilerine ve tüm okullara yönelik olarak devam eden düzenli atölye programlarımıza göz atmak için tıklayınız!